magazín 1000x600 - 2

Jak poznám, že jsem těhotná? 7 typických příznaků těhotenství.

Ať už se jedná o těhotenství plánované nebo nečekané, mohou být první týdny plné nejistoty a otázek. Některé ženy tvrdí, že na sobě začínající těhotenství poznají hned. Existují signály, kterými vám tělo dává najevo, že jste těhotná? Tohle jsou typické příznaky, při kterých je třeba zpozornit.

Zpožděná menstruace

Opožděná menstruace je hlavním signálem, že můžete být těhotná. Pokud se cyklus zpozdil o několik dní, je správný čas na těhotenský test.

Únava

Pocit vyčerpání a neustálá únava může být jedním z raných příznaků těhotenství. Zvýšená hladina hormonů může způsobit, že se budete cítit vyčerpanější než obvykle.

Citlivá prsa

Bolestivá, oteklá prsa, která jsou citlivá na dotek? Zvýšená citlivost nebo bolest prsou může být dalším raným příznakem těhotenství. Mohou za ni těhotenské hormony.

Časté močení

Už v raných fázích těhotenství se může stát, že budete muset chodit na záchod častěji než obvykle. To je způsobeno hormonálními změnami v těle a tlakem dělohy na močový měchýř.

Nevolnost a zvracení

Nechvalně známá ranní nevolnost může začít už ve velmi rané fázi těhotenství. Mnoho žen se potýká s různou intenzitou nevolnosti. Některé vyvolené ji nepoznají vůbec. Ranní nevolnost ve většině případů odezní po ukončení prvního trimestru.

Změny chuti a čichu

Některé ženy si všimnou, že se jim změnily chuťové preference.  Velmi častá je citlivost na některé intenzivní vůně a pachy. Kuřačkám přestane vonět cigaretový kouř, jiné dámy nesnesou vůni ranní kávy.

Změny nálady

Hormonální změny spojené s těhotenstvím mohou mít vliv na vaši náladu. Typické je střídání nálad bez zjevného důvodu, zvýšená citlivost až plačtivost.

Pokud právě prožíváte některé z těchto příznaků, udělejte si těhotenský test a navštivte svého gynekologa.